Olympia Madonna Film Kunst
Lyntale
Foredrag
Workshop
Vis filter
Vis workshops
 • Lean
  Lean startup
 • Prog
  Smidig programmering
 • Skala
  Storskala Smidig
 • Distr
  Distribuerte Teams
 • #no
  #noestimates
 • Hypp
  Hyppige Leveranser
 • Kult
  Smidig kultur
 • Anna
  Annet
 • Endre
  Endring
 • Gevi
  Gevinst

Mandag, 2 Nov

02 Nov 08:00

Foajé 08:00 - 09:00

Registrering og kaffe

Vi oppfordrer alle til å møte opp i god tid!

02 Nov 08:55

Olympia 08:55 - 09:15

Velkommen

Det handler ikke om hva du gjør, men hva du er.

02 Nov 09:15

Olympia 09:15 - 10:00

Kult
45 min
Post-Lean and Higher-Order Organizations: Building the Future

Frode Ødegård

Frode Ødegård is the founder of Lean Systems Institute (LSI).

In the last year, LSI’s focus has been on how mature companies must innovate at the speed of startups – or even faster. They call this Post-Lean, because a lot of basic assumptions behind Lean are being invalidated. Post-Lean is about what happens to innovation and organizational design when technologies are developing exponentially.

02 Nov 10:15

Olympia 10:15 - 11:00

Kult
45 min
Ikke tjuvstart uten oss utviklere

Johannes Brodwall

Johannes Brodwall:
Hva er egentlig riktig mengde forarbeid før utviklere skal sette i gang med et prosjekt? I de fleste prosjekter opplever man som utvikler at det er gjort mange antagelser og forutsetninger om spørsmål som egentlig ikke var viktige, men som har blitt det. Samtidig er de spørsmålene som vil være avgjørende for å kunne gi en god teknisk løsning har blitt oversett eller besvart på sviktende grunnlag.

Film 10:15 - 11:00

Kult
10 min
Hvorfor vi bør brenne gammel management-litteratur!

Henning Spjelkavik

Hvem har du mest til felles med? Er du en bandeleder, general fra 1800-tallet, styrer du en maskin, eller jobber du som i en familie?

I historisk perspektiv har mennesker organisert seg på en håndfull ulike måter - og hver nye revolusjon har gitt oss en ny idé om hvordan vi leder en organisasjon. Fra gatebander, via strenge hierarkier, opplysningstid, og post-moderne til selv-regulerende organisasjoner.

Hvis du likte Dan Pinks bok "Drive", og vil høre eksempler på bedrifter fra ulike bransjer som er selv-regulerende - både private og offentlige - bør du komme på dette foredraget!

Basert på Frédéric Lalouxs forskning og boken "Reinventing organisations".

Kult
10 min
Motivasjon - er det så viktig da?

Christina Kjær Seime

Motivasjon er alfa og omega når det kommer til å ha det bra på jobb. Denne lyntalen vil gå gjennom hvorfor motivasjon er så viktig og gi deg noen konkrete tips til hvordan DU kan motivere menneskene rundt deg og bidra til en bedre jobbhverdag.
Tenk alt du kan få til hvis du er motivert på jobb! -Og tenk hvor tung hverdagen blir når motivasjonen uteblir. Denne lyntalen vil ta for seg noen betraktninger rundt hva som gjør en dårlig sjef, hva som gjør en god leder og hvorfor jeg mener motivasjon er nøkkelen til gode resultater. Etter å ha hørt på denne lyntalen vil du ha noen konkrete tips du kan bruke i din jobbhverdag for å motivere menneskene rundt deg. -Uavhengig av din rolle i organisasjonen.

Kult
10 min
Hvem sin tavle er det egentlig?

André Heie Vik

Tavlen er viktig når vi jobber smidig. Den synliggjør hva vi holder på med for teamet og andre interessenter.

En god tavle gjør det lettere å levere godt sammen.

Jeg mener vi mister noe av dette når tavlen blir en ren visualisering av oppgaver som ligger i et system. Oppgaver som skal passe inn i noen andre sin mal. Oppgaver som danner grunnlag for rapportering.

Hvem sin tavle er det egentlig da? Det er på tide å ta tavlen tilbake!

Kult
10 min
Slik reorganiserte vi 100 utviklere i FINN

Kristian Gravdal , Nicolai Hoge

Reorganiseringer er ofte lukkede og lite smidige prosesser som for mange oppleves å gi lite effekt. Når vi skulle øke gjennomføringskraften i FINN valgte vi en hel åpen prosess der utviklerne selv i stor grad tegnet sin egen fremtidige organisasjon. I dette arbeidet har vi blitt inspirert av mange, men resultatet er vårt eget og det er en modell som er tilpasset FINN. Vi forteller hvordan vi gikk frem og ser kort på resultatet.

Kunst 10:15 - 11:00

Distr
10 min
VELLYKKET RETROSPEKTIV MED DISTRIBUERTE TEAM

Niina Koskela

Tema: Smidig og offshoring

VELLYKKET RETROSPEKTIV MED DISTRIBUERTE TEAM

Retrospektiv er en av seremoniene i Scrum og nøkkelen til empowerment og kontinuerlig forbedring. Men hvordan sikrer man vellykket retrospektiv med distribuerte team og kulturforskjeller? Denne lyntalen vil gi deg konkrete tips til gjennomføring, metodikker og verktøy.

Nivå: Ny og nysgjerrig

Distr
10 min
En (lykkelig) historie om hvordan smidig kan skalere

Thomas Almnes

Å skalere smidig - eller å bruke Scrum og KanBan på flere team, distribuert over flere land - er ikke enkelt. Utfordringer som språk og kultur er åpenbare, men hvordan mestrerer man en leveranse? Hvordan omsetter man forretningskrav til matnyttige oppgaver til teamene?

Jeg vil presentere et dristig prosjekt som vokste fra 3 til nærmere 50 utviklere på et år og som leverte to uker før tiden. En (lykkelig) historie med mange utfordringer!

Distr
10 min
Borte bra, men hjemmekontor best

Kristoffer Rolf Deinoff

Hvordan jobber man effektivt i team og på arbeidsplasser der flesteparten eller alle jobber hver for seg, eller på forskjellige tider av døgnet? Hvordan forandrer verdien av distribuerte verktøy seg i forskjellige settinger?

(Kan holdes på enten norsk eller engelsk)

Anna
10 min
Slutt å resirkulere! Avstå fra Scrum!

Trond Arve Wasskog

BEKKs Teknologiradar anbefaling om å avstå fra Scrum skapte diskusjoner, og Christer Løvaas satte diskusjonen på rett spor.

Min hovedinnvending mot Scrum beskrives klokkerent av dette sitatet: Det vanlige er å sette noen mål og deretter velge de beste virkemidlene for å nå dem. Her er dette snudd helt rundt. Man bestemmer at virkemiddelet er sortering og gjenvinning uten å definere målene og uten å vurdere alternative virkemidler. Gjenvinning er blitt et mål i seg selv, uten nærmere begrunnelse, sier Bruvoll.

På samme måte har Scrum gjort smidigbevegelsen en bjørnetjeneste. Framfor å forstå hva som egentlig er viktig, blir Scrum-prosessen et mål i seg selv. Og med sertifiserte Scrum-mastere i førersetet kan man fortsette å overlevere detaljerte spesifikasjoner, kjøre hovedreleaser hver fjerde måned, ha dedikerte test-team som tester i ukesvis etter en leveranse er "ferdig", og vanntette skott mellom utvikling og drift. Vi er jo smidige, vi bruker jo Scrum!

02 Nov 10:15 - 12:00

Madonna 10:15 - 12:00

Lean
90 min
Playing Lean

Simen Fure Jørgensen

Bli med og spill Playing Lean! To år etter debuten på Smidig 2013, er den enkle prototypen byttet ut med profesjonelt produserte spill finansiert på Kickstarter.

I Playing Lean tar du og ditt lag et produkt fra idé til suksess i markedet. Har du den beste strategien for eksperimenter, produktutvikling og salg?

Vi lover en morsom introduksjon til Lean Startup og kanskje noen røverhistorier om hvordan man blir det største prosjektet på Kickstarter Norge så langt.

(logg inn for å melde deg av/på)
18 plasser igjen!

02 Nov 11:15

Olympia 11:15 - 12:00

Kult
45 min
#NoEstimates, the art of getting your product development back on track

Sven Schnee

Sven Schnee:
First: why we are doing estimates, what questions we try to answer with it and the reasoning behind. Then, how can you use #NoEstimates theoretically for your Product Development. And by that get the answers that you are seeking without the added effort that estimates bring. Since theories are boring but practical examples are much more compelling the session will end by practical examples and different tools and methods that you can use to master #NoEstimates.

Film 11:15 - 12:00

Kult
10 min
DevUX

Øystein Ellingbø , Øyvind Kvangardsnes

God flyt i grenselandet mellom Utvikling, UX og design er utfordrende; spesielt når man skal levere kontinuerlig og med kort ledetid fra idé til produkt.

Vi deler våre erfaringer på hvordan angripe denne problemstillingen. Viser våre metoder, verktøy og grep, samt noen argumenter for hvorfor dette er viktig. Kort sagt DevUX.

Kult
10 min
Fjern produkteieren! Eller ikke?

Tom-Tom Erik Isaksen

Jim Bensons proklamerte produkteierens overflødighet på Smidig 2014. Inspirert av dette utsagnet vil jeg gjerne slå i et slag for hvorfor rollen som produkteier både er utdatert, og nødvendig, på samme tid.

Trenger vi egentlig en produkteier? Klarer teamet seg selv? Og hva bidrar egentlig en produkteier med? Alt dette skal jeg forsøke å belyse.

Kult
10 min
Vi følger jo smidig metodikk, hvorfor blir det ikke Smidig da?

Martha Dørum Jære

Flere og flere IT organisasjoner innfører smidig metodikk på et globalt nivå, uten av dette resulterer i en smidig arbeidsmåte.

Lyntalen vil ta for seg eksempler på seremonier/regler som er ment som en del av en smidig prosess, men som i bruk blir usmidige fordi forståelsen for Smidig ikke er på plass.

Kult
10 min
10 suksesskriterier for en moderne systemutviklingsorganisasjon

Marit Andreassen , Torstein Gjengedal

Hva skjer når disruptiv innovasjon forstyrrer det eksisterende markedet? Eksempelvis når når Google begynner å selge forsikring eller når Snapchat eller andre tredjeparter tilbyr banktjenester?

Vi presenterer 10 viktigste suksesskriteriene innen områdene organisering, prosess og arkitektur som en organisasjon må etterstrebe for å møte dette truende verdensbilde. Suksesskriteriene baserer seg på informasjonen vi har samlet i forbindelse med et rådgivningsoppdrag; Vi har gjort et dypdykk i fagartikler, intervjuet Gartner og en gjennomført rekke intervjuer og workshops med prosjekter og bedrifter i Norge som er kjent for å ha kommet langt innen smidig utvikling og kultur.

Kunst 11:15 - 12:00

Endre
10 min
Hvordan endre kulturen fra grasrota

Tom Widerøe

Man kan ikke alltid vente på at ledelsen skal ta grep for at en nødvendig forandring skal skje. Da må man ta ansvar selv.

I fjor ble det lovpålagt at nye nettjenester skal være universelt utformet, slik at de også skal være mulig å bruke for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Å ikke være bevisst på dette fra starten kan føre til en kostbar strafferunde i utviklingsprosessen. Men hvordan unngår man denne strafferunden? Kjenner alle kravene? Hvordan vet man hvordan det man lager oppfattes av folk med dårlig syn eller skjelvende hender? Og selv om du er flink på dette, hvordan får man resten av organisasjonen til å bli like flink som deg?

Jeg vil gjennomgå hvordan vi fikk universell utforming inn i kulturen i finn.no gjennom 7 steg. Dette handler ikke bare om universell utforming, men hvordan man kan forandre kulturen i en bedrift fra grasrotnivå når kollegene trenger et spark bak.

Endre
10 min
Elefanter og følelser; hvordan få til endring når endring er vanskelig?

Therese Ingebrigtsen

"Det eneste som er konstant er at vi er i endring!" sies det gjerne. Men da siktes det ofte til omorganiseringer og endring påtvunget av ledelsen. Hva om det er en mellomleder, scrum master eller tester som ser behovet for en endring? Vi har retrospective, 5-Why-sesjoner og andre forum for å stadig forbedre oss, men hva når endringen krever noe mer? Jeg vil i denne lyntalen beskrive en analogi og en metode som kan hjelpe i en endringsprosess. Med dette verktøyet kan man bli flinkere til å påvirke mennesker, teamet eller organisasjonen til å innse behovet for endring, samt stegene de faktisk må ta for å gjennomføre endringen.

Endre
10 min
Celebrity Deathmatch: IT vs Forretning

Magne Davidsen

Hva er egentlig "IT", hva er egentlig "forretning", og stemmer det virkelig at "IT må tilpasses forretningens behov"?

Ofte sies det at forretningen er den delen av sjappa som setter mål, og at IT skal støtte forretningen på veien til å nå målet som forretningen har satt seg.

Gir dette egentlig noe som helst mening? Jeg bare spør.

Kult
10 min
Smidig hjelp til skatteeksperter?

Eli Toftøy-Andersen

Utviklerne i prosjektet jobbet smidig. Ville smidig kultur også være nyttig for skatteeksperter som jobber med hjelpetekster og ledetekster? Er parprogrammering og ståopp-møter til hjelp hvis klarspråk er målet?

Lyntalen er krydret med språklige godbiter og praktiske eksempler på hvordan smidige metoder fungerer for andre fagområder.

02 Nov 12:00

Foajé 12:00 - 13:15

Lunsj

.

02 Nov 13:15

Olympia 13:15 - 14:00

Hypp
45 min
Agile Embedded Software

Mike Long

Agile is all the rage, but many of the practices are not applied in the embedded software world because the literature seems to focus on the web development community. That is a great shame, because there is a great deal we can apply on our embedded software development projects.

This talk will show you how to apply some of the key agile techniques, as well as continuous delivery approaches on versioning and software traceability, embedded continuous delivery pipelines, acceptance testing with hardware, automatic deployment to hardware, continuous deployment. Beyond that, the talk will show some real-life examples of companies who are at the leading edge of this adoption.

Film 13:15 - 14:00

Prog
10 min
Smidig arkitektur

Terje Heen

Arkitektur blir av mange omtalt som det som er vanskelig å endre i ettertid. Dette trenger ikke å være sant, om en gjør de rette tingene og jobber kontinuerlig med kodebasen sin.

Jeg brenner for en funksjonell inndeling av kode fremfor en mer teknisk (og tradisjonelle?) inndelingen. Dette stiller større krav til utviklerne, men gir samtidig store fordeler. Del en applikasjon i 2 i løpet av få timer, ta bort funksjonalitet fra kodebasen ved å slette en pakke/modul, en kodebase som kommuniserer forretningsområdene dine...

Jeg har god erfaring med dette fra mine siste prosjekter og team og vil i denne lyntalen dele mine erfaringer. Hvordan går jeg frem? Hvilke fordeler gir det, og har det noen baksider?

Prog
10 min
Nei, du bestemmer ikke kodekvaliteten!

Haakon Spilde

Scrum legger opp til at utvikling utføres i selvorganiserende team. Mange utviklere er opptatt av kodekvalitet og testdekning. I denne lyntalen skal jeg fortelle at selvorganiserende ikke betyr at du som utvikler bestemmer nivå på hverken kodekvalitet eller testdekning.

Prog
10 min
Extreme minimalism: Replacing shop.netcom one tiny bit at a time

Jakub Holý

Replacing legacy systems typically starts with an excitement, proceeds through months or years of work, and results in a failure. The incremental strangling of the old shop.netcom.no is a very different story and the approach is rightfully called “extreme” by the rest of the organization. Come to learn how we have been replacing the legacy webshop one tiny bit at a time. I also hope to share my continual amazement at how much work can be postponed to be able to deliver a “feature” early.

Prog
10 min
Det heter ikke par-slalom, så hvorfor heter det par-programmering?

Janicke Eilertsen

Av alle smidige praksiser, så er par-programmering det som jeg etter 5 år i smidige prosjekter ikke får til å fungere. Som smidig purist liker jeg teorien, og alle prosjekter jeg har vært på sier at de par-programmerer, men, gjør de egentlig det?
Under et prosjekt i vår hvor vi skulle automatisere testing, fant vi to av utviklerne en måte å jobbe sammen på som fungerte for oss; å jobbe i parallell. Litt som parallell-slalom så jobbet vi side om side, uten å gå i bena på hverandre. Resultatet overrasket oss begge - og er det vi ser på i denne lyntalen.

Kunst 13:15 - 14:00

Lean
10 min
Erfaringer med lean startup i en etablert organisasjon

Mari Blikom

Mari har de siste to årene vært prosjektleder på et par prosjekter i en etablert organisasjon hvor metodikken har vært lean startup. Det har vært morsomme prosjekter som har gitt gode resultater. Mari deler konkrete erfaringer hun og prosjektteamet har erfart, før hun avslutter med en oppsummering av når hun mener denne metodikken fungerer best.

Lean
10 min
Tid er penger

Torstein Gjengedal

Hvem prioriterer oppgavene dere jobber med? Hva er rasjonalet bak prioriteringene?

Jeg skal bruke ti minutter på konseptet Cost of Delay! Gjennom et enkelt eksempel viser jeg hva dette er for noe og hvordan det kan brukes til å ta rasjonelle avgjørelser, prioritere oppgaver og splitte opp leveranser.

Anna
10 min
Konsulenteriet må DØ!

Erik Assum

Det offentlig og store bedrifter bruker milliarder av kroner på konsulenter hvert år. Få hodet opp av sanda, se virkeligheten i hvitøyet og innse at å ha konsulenter rekende rundt i årevis ikke skaffer deg annet enn dyre og dårlige løsninger.

Etter å ha sett denne lyntalen vil publikum forstå at korrekt bruk av konsulenter er at man leier dem inn for å løse spesifikke oppgaver som organisasjonen ikke selv har kompetanse til eller for å hjelpe til med uforutsette topper. Man skal ikke bruke konsulenter fordi man har ansettelsesstopp eller er redd for at man ikke kan kvitte seg med folk når man ikke lenger har bruk for dem.

Kult
10 min
Den funksjonelle arkitektens rolle i smidige prosjekter - Ja, hva er nå det?

Benedicte Selmer

Den funksjonelle arkitekten har ingen åpenlys rolle i smidig-verdenen, men rollen forekommer likevel i en god del smidige prosjekter. Så hva er en funksjonell arkitekt? Og hvilken verdi kan hun eller han tilføre et smidig prosjekt?
Etter å ha hørt denne lyntalen vil du vite mer om hva en funksjonell arkitekt kan brukes til, hvor vedkommende hører hjemme på smidig-kartet, og når det er lurt å få den funksjonelle arkitekten med på laget.

Madonna 13:15 - 14:00

#no
45 min
Dynamic Design to Cost: copes with imposed deadlines and fixed prices.

Tom Gilb , Kai Gilb

We agree with #noestimates that conventional estimates are silly. We also agree that agile should be about continuous value delivery.

But in a world where deadlines can be imposed outside our control, we need a practical way of coping with imposed deadlines, and fixed-price contracts.

The practical and proven solution has been long known and published. But no one in the #noestimates agile community seems to know about it, according to our search.

The solution is to allow redesign/re-architecting the system at each delivery cycle where we seem to be slipping on delivery or costs. We call this 'dynamic design to cost'.

We have been using it all our professional life, and most of us use it in our personal life, as a matter of common sense.

More importantly, the first large-scale agile process, 'IBM Cleanroom', with leadership of Robert Quinnan, published the practice (IBM SJ 4/90) in detail with success in large military and space projects 'always on time and under budget' for years on end.

We do not believe we can estimate well enough, but experience shows that agile delivery processes can adjust to unexpected costs and delays by adjusting design, processes, and luxury requirements. And succeed in being on time and under budget. Agile was 'born' to do this well; so it is about time our knowledge gets updated on historical facts of agile achievement.

Those who do not learn from history are doomed to repeat it (Santayna 1903)

(logg inn for å melde deg av/på)
1 plasser igjen!

02 Nov 14:15

Alle 14:15 - 16:30

Kaizen Camp

.

02 Nov 17:00

Foajé 17:00 - 23:59

Middag og sosialt

Middag på Radisson Blu Plaza. Etter middagen går vi ned til Dattera til Hagen hvor det blir DJ og bonger :)

Tirsdag, 3 Nov

03 Nov 08:30

Foajé 08:30 - 09:15

Registrering og kaffe

.

03 Nov 09:15

Olympia 09:15 - 10:00

Kult
45 min
Do you have the courage to be agile?

Gitte Klitgaard

Agile is actually really simple and yet it can be hard to do. Not only the processes, the mindset is even harder. I believe that one of the core elements of being agile is having courage. Without courage you do not really get anywhere. But what is courage? And do you have the courage to go all in?

03 Nov 10:15

Olympia 10:15 - 11:00

Kult
45 min
Smidig utenfor komfortsonen: I store og i distribuerte prosjekter

Nils Brede Moe , Torgeir Dingsøyr

Smidige metoder var beregnet på små, samlokaliserte team som skulle lage programvare som ikke er sikkerhetskritisk. Suksessen med metodene for små team har ført til at mange har brukt metodene også utenfor komfortsonen: I store prosjekter og i distribuerte team. Vi ser på hva som er utfordringer med smidige metoder i disse feltene, oppsummerer hva vi kan lære av studier, og spekulerer i hva vi tror vil kreves i smidige metoder fremover.

Film 10:15 - 11:00

Hypp
10 min
Rask respons, tillit og kvalitet

Arild Strømhylden

Abstract:
Jeg skal presentere noen erfaringer fra et prosjektet hvor jeg var prosjektleder fra 2013 - 2015. Prosjektet ble levert av et distribuert team, som leverte en løsning til en større organisasjon, med integrasjon til mer enn 20 baksystemer og eksterne systemer i seks land.

Jeg viser hvordan en sentraliert måte å organisere releaser på i en stor organisasjon har begrensninger og kan hindre prosjekter fra å være virkelig forretningsstyrte. Jeg viser noen eksempler og hva vi gjorde i prosjektet for å adressere disse, slik at vi kunne gjennomføre hurtige leveranser med høy grad av involvering fra forretningseier.

Summary:
Prosjektrapport : Hvordan vi oppnådde et virkelig forretningsstyrt prosjekt i en større organisasjon ved å bygge tillit gjennom rask respons, hurtige leveranser og rask tilbakemelding.

Expected audience:
Denne lyntalen inneholder momenter som antar noe erfaring fra / eksponering mot releaseprosesser (stage-gate / ITIL) i store organisasjoner, men det er fullt mulig å få godt utbytte av å lære fra våre erfaringer uten dette.

Type of talk:
Experience reports

Speakers profile:
Arild er prosjektleder hos Miles i Oslo og har jobbet hovedsakelig med smidig utvikling i forskjellige roller de siste 10 årene, både som arkitekt, team lead / scrum master, testleder, releasekoordinator og de tre siste årene som prosjektleder.

Hypp
10 min
Continuous delivery in the mobile business

Jerome Lacoste

Do you want to know how to be able to continuously deliver apps, their app store pages, on multiple platforms, using as much tool automation and crowdsourcing as possible ?

WeWantToKnow makes educational games. We have 4 games out there, multiple supported platforms, 20+ supported languages. Yet we are only 3 developers to manage the development and productisation. Do you want to have a quick overview of what's possible ?

Anna
10 min
Jeg er frelst

Tor Glistrup

Om utvikling av overvåkningssystemer med smidigtilnærming
BarentsWatch har siden våren 2014 jobbet opp mot de operative etatene som har behov for overvåkning og samvirke om kyst- og havområdene. Systemene har blitt tatt frem i tett dialog mellom brukerne og utviklingsteamet. Hør om opplevelsen av å få delta i løpende utvikling fra en veteran i norsk sivil overvåkning.
Hør om desperasjonen etter å ha fått utviklet systemer etter fossefall-metoden, vente i lange tider og så systemer som delvis fungerte og ikke ble videreutviklet. Og så den fantastiske opplevelsen av at noen stod bak og fulgte med og leverte noe etter en uke. Om tett oppfølging og umiddelbar respons på behov. Og om å være med og bygge kanskje ”verdens beste sivile system for havovervåkning”, med smidig tilnærming.

Kult
10 min
Kraften i tilgivelse og tillatelse

Jahn Arne Johnsen

Mange smidige team sliter med sine organisasjoner. Fra å ha en indre sult og entusiasme møter de raskt på hindringer og beskrankninger fra IT, fra HR og fra byråkratiet. Hvorfor det? De har jo alle muligheter åpne?

Denne lyntalen vil omhandle hvordan smidige sponsorer og ledere kan bidra til å gi sine team økt gjennomføringsevne og leveransekraft. Og hva de samme teamene kan gjøre på egenhånd.

Kunst 10:15 - 11:00

Kult
10 min
Du lærer ikke av erfaring!

Karianne Berg

Som bransje er vi voldsomt opphengt i begrepet "erfaring" - som regel målt som "antall år man har vært i jobb etter man er ferdig med studiene". En utvikler med ti års erfaring må jo være bedre til jobben enn en med fem års erfaring, ikke sant? I denne lyntalen vil jeg overbevise dere om at dette ikke nødvendigvis er tilfelle, og peke på hva slags konsekvenser det har.

Kult
10 min
Hvordan det å bli T-formet endret mitt syn på verden

Erling Linde

Etter å ha jobbet i en startup de siste årene har jeg gått fra å være spesialist i ett felt (utvikling) til også å bli generalist i mange felt (salg, regnskap, prosjektledelse, support, test osv.), altså mer eller mindre T-formet.

Økt eksponering for andre fagfelt, og dertil mange indre konflikter senere, har økt min forståelse og syn på alt fra utviklingsprosess til tidligere kollegaer.

Jeg vil gjerne dele mine største aha-opplevelser, samt diskutere hvilke av mine tidligere kjepphester som eventuelt fremdeles holder stand.

Anna
10 min
det mange tenker, men aldri våger å si..

Marte Løge

"...jeg forstår ikke, kan du forklare meg?!"

Som nyutdannet kommer det utfordringer på løpende bånd som man må håndtere... men hva skjer når man kommer over en oppgave man ikke helt får til? Eller motsatt: hva skjer når man får et spørsmål man ikke kan svare på?

Jeg vil utfordre publikum på en problemstilling som kanskje ikke snakkes så mye om: "jeg forstår ikke, kan du forklare meg?".
Å si at man ikke forstår er for noen en vanskelig problemstilling av forskjellige årsaker. Noen vil si det er å innrømme en svakhet, mens andre vil si det er en styrke.

Jeg vil gjerne dele mine personlige erfaringer med forskjellige stereotyper og hvordan jeg tor det påvirker et team.

03 Nov 10:15 - 12:00

Madonna 10:15 - 12:00

Anna
90 min
Hvordan involvere brukere i utviklingen av produkter og tjenester

Kristin Svendsen

Workshoppen vil gi en innføring i brukersentrert metodikk og design thinking. Når vi skal utvikle en produkt eller tjeneste, tror vi at vi vet hva brukerne vil ha. Men gjør vi egentlig det? Ved å bruke designmetodikk og involvere brukere fra starten er det større sjanse for at du lager noe av verdi for dem. Og har det verdi for brukeren, vil det gjøre jobben brukeren prøver å få gjort, enklere og bedre.
Deltakerne vil få innsikt i ulike metoder som kan brukes for brukerinvolvering, samarbeid og verdiskaping. Det handler ikke bare om å spørre brukerne hva de vil ha, men å stille de rette spørsmålene og å ha jevnlige iterasjoner for å sørge for jevnlige tilbakemeldinger slik at du kan justere underveis, og ikke risikere å lage noe som ikke blir brukt.

Først vil det bli gitt en kort presentasjon og innføring. Deretter blir det oppgaver som skal løses i fellesskap i grupper. Workshoppholder vil gå rundt og veilede og hjelpe teamene underveis. På slutten av workshoppen skal alle teamene presentere det de har laget.

Deltakerne vil lære:
- Behovskartlegging
- Brukertesting
- Prototyping
- Design thinking

Tid: 3-4 timer inkl pause.
Antall deltakere: 20
Materiale som trengs: post its, flip over, tusjer, plastelina, tape, piperensere
Forkunnskaper: ingen

Kristin Svendsen har bred erfaring med UX Design. Hun jobber i grensesnittet mellom teknologi og mennesker, og mener at brukervennlighet er nøkkelen til en god kommunikasjon som fører til suksess. For å skape gode løsninger er det viktig å sette seg inn i brukernes situasjon. Forstår du brukerne dine, kan du skape løsninger som er forståelige, relevante og som tilfører verdi. Hun har jobbet med alt fra idé og konseptutvikling til behovskartlegging og brukertesting. Hun arrangerer også kreative workshops innen designmetodikk og brukerinvolvering.

Tidligere workshops:
Jam Oslo – Fasilitering og gjennomføring av workshops innen tjenestedesign
JamIT – Kreativ workshop innen brukersentrert metodikk for IT-studenter – Høgskolen i Østfold
Build2Grow – Kreativ workshop innen brukersentrert design – Oslo og Høgskolen i Telemark
Handelshøyskolen BI – Workshops innen pedagogisk bruk av itslearning

Nivå: Ny og nysgjerrig

(logg inn for å melde deg av/på)
7 plasser igjen!

03 Nov 11:15

Olympia 11:15 - 12:00

Kult
45 min
David og Goliat - hvilke organisasjonsformer som kommer til å vinne i fremtiden

Jon Kåre Stene

Jon Kåre Stene:
Foredraget setter fokus på noen egenskaper dagens og fremtidens suksesselskaper innehar og som gamle, etablerte «Goliather» sliter med å adoptere. Hva skal til for å skape den nødvendige farten i en verden i stadig raskere utvikling? For mange vil dette være snakk om være eller ikke være!

Film 11:15 - 12:00

Skala
10 min
Slutt med IT-prosjekter!

Stein Inge Morisbak

De store IT-prosjektenes tid er heldigvis forbi om man skal tro alt man leser, men hva med de små? Selv Smidige prosjekter forventes å bli ferdige på en eller annen dato i fremtiden, og når systemet er levert, skal det overleveres til linja. Er det virkelig bare størrelsen som er problemet, eller er det selve arbeidsformen som ikke fungerer?

Det er flere årsaker til at prosjekt som arbeidsform er lite egnet. Eksempler er at det er vanskelig å realisere gevinster fortløpende og så tidlig som mulig, konflikt mellom prosjektets mål og virksomhetens mål, stor avstand mellom prosjekt- og linjeorganisasjon, en kortsiktig finansieringsmodell og utfordringer med overlevering og kunnskapsoverføring.

Alternativet er å behandle leveransene som kontinuerlige produktutviklingsløp i linja. Det vil da være enklere å realisere gevinster kontinuerlig, justere initiativene opp mot virksomhetens mål, involvere hele organisasjonen, løpende finansiering, bedre kommunikasjon og kunnskapsbygging istedenfor kunnskapsoverlevering.

Distr
10 min
Kan smidig fungere utenfor utviklingsteamet?

Rune Ulvnes

Smidig er under press fra prosess og rollebaserte lederretninger som ITIL og Prince2.

Jeg vil i denne lyntalen se på ulike lederretninger, og gi oss et debattgrunnlag til å utfordre tankesettet. Hvordan kan vi få IT sjefen til å dyrke fram en smidig IT avdeling?

Skala
10 min
Exploit/explore for IT

Sveinung Dalatun

Noen gang prøvd å drive innovasjon i en prosess rigget for forvaltning? Det fungerer ikke nødvendigvis så bra, selv om du er smidig. For at en virksomhet skal kunne lykkes over tid må den håndtere 2 modi, både forvaltning av eksisterende produktportefølje og innovasjon av nye produkter. Hvordan man rigger arkitektur, prosess og organisasjon kan ikke håndteres likt i begge modi. Gjør man det likt på tvers av modi ender man som regel opp med kaos i forvaltning eller stagnert innovasjon.

Anna
10 min
Erfaringer med å lage forretningsfokusert IT-strategi

Rune Sundling

Før du yter smidig må du vite hvor du skal. Forvent ikke å lære om smidig, men forvent å lære om prosessen med å sette retning på IT, i samarbeid med forretning.

Går gjennom erfaringer fra prosessen med å lage IT-strategi. Hør om hvordan strukturere prosessen, hvordan involvere forretning og IT, gotchas fra gjennomføring, og eksempler på hvordan strukturere sluttresultatet.

Dette er ingen silver bullet, ei heller noen usedvanlige oppdagelser, men noen ekte opplevelser som forhåpentligvis kan hjelpe deg i din hverdag.

Kunst 11:15 - 12:00

Kult
10 min
What's the Power of Your Culture?

Ivana Gancheva

Culture is this elusive thing that is quite hard to define.
Culture is powerful. How do we know it’s there? How do we see it? How do we see what’s there instead of what we want to see?

Kult
10 min
Have you forgotten the Core Project Management Skills?

Marty Cochrane

We are very good at reading about the latest project management techniques and latest trends but have we forgotten the core skills needed to lead a team towards victory?

Join me for a fun and informative reminder of the core skills needed to lead a team.

Kult
10 min
Safe Lean Agile Devops Scrumban - SLADOS

Marcus Ahnve

Den senaste Gartnerrapporten visar att 90% av Fortune-500-företagen numer är agila, och att 110% kör Scrum. 50% har börjat med sin Lean transformation och 5% har nervöst och samtidigt stolt skapat sin första Devops-avdelning.

Det här föredraget handlar om 2019 års stora processfluga: Safe Lean Agile Devops Scrumban, eller SLADOS (tm). Det kommer att gå igenom grunderna i SLADOS, bakgrundensamt hur man kan certifiera sig och bli Certified SLADOS Master. Jag kommer även att tala nedsättande om andra agila metoder och förklara varför de inte är lika väl anpassade till en enterprisemiljö.

Kult
10 min
How to Volkswagen Your IT Project

Filip van Laenen

It's easy to make fun of Volkswagen and the Dieselgate scandal they messed their way into, but isn't that like living in glass houses and throwing stones? Don't we “volkswagen” our IT projects almost every day? Worst of all: many times we do this to fool ourselves, not because somebody else forced some unrealistic requirements upon us.

How often haven't we said that we're 80% done with a task? How often haven't we actually believed that too? How often haven't we been asked to review our estimates downwards? How often haven't we agreed to that? How often haven't we been convinced that it's impossible to give an estimate for a certain task, but given one nevertheless? How often haven't we skipped TDD to “save time”? How often haven't we used a mock object framework to get better test coverage results in our project, really fast? How often haven't we started to implement a task, even though there wasn't a decent use case description in place yet?

Why do we keep doing this? How can we stop doing this? And how do we get all the others to stop doing this too?

03 Nov 12:00

Foajé 12:00 - 13:15

Lunsj

.

03 Nov 13:15

Olympia 13:15 - 14:00

Kult
45 min
'Bruk og kast' utvikling gir bedre produkter

Christin Gorman

Christin Gorman:
Scrum har fått oss alle til å jobbe i inkrementer. Hver 3. uke eller deromkring lager vi en “release” som er “potentially shippable”. Med vekt på “potentially”. For vi gidder ikke faktisk levere den til noen. Det hadde jo blitt så mye jobb. Så har vi en retrospektiv der vi internt i teamet snakker om prosessen vår og hvordan den kan forbedres. Så kaller vi oss smidige. Vår interne prosess blir kontinuerlig endret og forbedret, men hva med produktet? Blir det endret og forbedret underveis?

Film 13:15 - 14:00

Anna
10 min
Hvordan få til konstruktiv kritikk

Ram Yoga

"Alle" snakker om at det er viktig med konstruktiv kritikk, fordi det løfter løsningene vi lager. Likevel ser jeg at mange av oss kvier oss for å gjennomføre dette, og det er sjelden jeg har sett dette utført systematisk. I dette foredraget får du innføring i hvordan et kritikk-møte kan gjennomføres og kjøreregler for den som er kritiker og mottaker. Foredraget passer for alle som ønsker å få, og gi, konstruktive tilbakemeldinger på arbeid vi gjør.

Gevi
10 min
Bedre verdirealisering fra smidige leveranser

Svein-Magnus Sørensen

En mindre omtalt side av smidige prosjekter er at de i tillegg til å levere på funksjonelle krav også bør sikre ivaretakelse av organisasjonens behov. Dette må til for å sikre full realisering av gevinstene i leveransene og unngå at prosjektet kan ende opp som en feilinvestering. Et nyttig verktøy for å få oversikt over hvilke tiltak som er nødvendige og sikre forankring av disse i organisasjonen er bruk av gevinstsammenhengsnettverk (Benefits Dependecy Network). Vi går igjennom hva dette er og hvordan metoden kan brukes av både prosjektledere, scrum-mastere og arkitekter for å gi bedre realisering av verdi fra leveransene i smidige prosjekter.

Anna
10 min
Utviklere <3 Designere

Lena Hjalmarsson

Er det å jobbe smidig alltid litt usmidig? Er du utvikler har du kanskje opplevt at du fått en brukerhistorie som virker litt...ugjennomtenkt? Har du till og med sluttet å lese brukerhistorier? Er du den som skriver dem har du kanskje fundert på hvorfor utviklerne ikke bare utvikler det du har spesifisert, eller hvorfor den ene brukerhistorien blir dyrere enn den andre?
Jeg vil fortelle om smidig metodikk i praktik. Om hvordan det å snakke sammen kan få en utvikler å føle seg litt viktigere enn en kodeknakker og samtidig få en ikke-så-teknisk-interaksjonsdesigner å gjøre bedre valg. Basert på erfaringer fra et stort prosjekt.

Gevi
10 min
Prototyping driver forretningsutvikling

Johan Christian Saarem

Som arkitekt på en av verdens største og mest populære skyplattformer, har jeg lært meg å sette pris på hvor enkelt og raskt det er å levere løsninger. Prosjekter og tilbud er byttet ut med konsepter, prototyper og live demoer, og "time-to-market" er redusert drastisk.

Prototyping bidrar til effektivisere endringsprosesser. Det tvinger forretning til å ta mer eierskap og raskere beslutninger. Skillet mellom IT og forretning blir mindre.

Prototyping utfordrer, engasjerer og skaper innovasjon og nye muligheter. Forretningen utvikler seg steg for steg, små eller store, mot økt verdiskapning.

Glansbilde? JA! Men ikke så langt fra sannheten faktisk.

Kunst 13:15 - 14:00

Anna
10 min
Er offentlige finansieringsordnger smidige nok for smidig?

Mari Vestre

i milliard til IT i årets statsbudsjett, Forhåpentligvis til å lage gode løsninger basert på smidig systemutvikling.. Men hva må de gjøre som vil ha litt av denne kaka? Svaret er utredninger etter utredningsinstruksen, samfunnsøkonomiske analyser, konseptvalgs-utredninger, KS1 og KS2. Så blir man forhåpentligvis sikret penger så man kan begynne å jobbe smidig. Men kan det gå bra, etter en så usmidig start, eller må det gjøres noe med disse kravene?

#no
10 min
Beretninger fra en estimatfri virkelighet - #NoEstimates i praksis

Marit Rossnes

De siste 3-4 årene har jeg utforsket hva system- og produktutvikling uten estimater innebærer; både som konsulent ute hos kunder, som utviklingsleder i Gyldendal og i en masteroppgave. I denne lyntalen forteller jeg om konkrete utfordringer, muligheter og aha-opplevelser med å droppe estimater.

Kult
10 min
En hund med en sko - strategier for endring

Anette Bergo

En hund med en sko er ingen ønskesituasjon. Hvilke strategier er tilgjengelige for å endre på den? Hvordan kan du få skoen tilbake?

Gjennom denne metaforen vil jeg utforske forskjellige strategier for endring, som du kan ta med deg og bruke i din hverdag.

Endre
10 min
Prosjektportefølgestyring møter smidig

Trond Pedersen

Det er stor enighet i smidig-kretser om at prosjektgjennomføring er noe Smidig kan! Men hva skjer før teamet er etablert? Hvordan finner vi ut hvilke prosjekt vi skal satse på? Og er prosjektet riktig arbeidsform for utvikling av software?
Vi ser nærmere på Difis prosjektveiviser, samt noen eksempler fra privat sektor. Er det noe vi kan lære om styring av prosjekt og system porteføljen.?

03 Nov 14:15

Alle 14:15 - 16:30

Open Space

.

03 Nov 16:30

Alle 16:30

Slutt

Takk for i år!